“Чудесна баба Марта”

Основнa школа „Петар Враголић“ из Љубовије, као партнерскa институцијa, у сарадњи са Академијом струковних студија Шабац, Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије, носилац пројекта, учествоваће у реализацији пројекта, под називом „Чудесна баба Марта“ (Пријава 1501-2022 – категорија – 2). Академија струковних студија Шабац, Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије, на Јавном позиву Центра за промоцију науке добила је финансијску подршку за реализацију пројекта, а у циљу унапређења научноистраживачког рада, промоције и популаризације науке и технике у 2022. години. Пројекат ће се реализовати у периоду од 01.09.2022. до 30.12.2023.

Одговорно лице за реализацију пројекта испред Одсека за медицинске и пословно-технолошке студије је мр Косана Поповић (предавач), а чланови пројектног тима са Одсека су: др Мирјана Антонијевић-Николић (професор струковних студија), др Јелена Ђуричић-Миланковић (професор струковних студија), др Јелена Јевтић (професор струковних студија) и Бојана Милутиновић (сарадник у настави). Пројектни тим испред Основне школе „Петар Враголић“ из Љубовије чине: Слађана Ђурић (професор хемије), Светлана Петровић (наставник биологије) и Марија Јањић (професор биологије).

У реализацију пројекта биће укључени ученици узраста од V до VIII разреда, који су били укључени у реализацију пројекта „Неће гром у коприве“. Они ће добити улогу ментора и биће ангажовани на креирању упитника о коровима и лековитом биљу, намењеног новим учесницима пројекта. Ментори и наставници ће нове полазнике пројекта кроз радионице и предавања упознати о значају лековитог биља, првенствено маслачка; правилном сакупљању узорака на терену; о рационалној употреби лековитог биља из природног станишта, а у циљу очувања животне средине; сушењу узорака и чувања осушених биљних делова. Након радионица основци ће у току јесени и пролећа, на различитим локацијама на терену, са наставницима, прикупити корен маслачка са лисном розетом.

У добијеним узорцима студенти Академије струковних студија Шабац, смер фармација, ће одредити садржај гвожђа спектрофотометријски и потврдиће присуство инулина, као значајних лековитих супстанци у листу и корену маслачка.

Добијени резултати биће презентовани учесницима пројекта, као и широј друштвеној заједници.

Један од циљева пројекта „Чудесна баба Марта“ је наставак активног укључивања основаца и студената и њихово упознавање са још једном, широко распрострањеном биљком, која се сматра коровом, а која има изузетна лековита својства. Поред откривања нових могућности једне сасвим обичне биљке, као што је маслачак, наш циљ је да на креативан начин приближимо деци и младима науку и представимо им ове теме на начин који ће им бити инетресантан и који ће их подстаћи да размишљају другачије о природи. Циљ нам је да активним укључивањем учесника из предходно реализованог пројекта, као ментора новим учесницима пројекта постигнемо вршњачко вођење учења. Преузимањем активне улоге ученици ће развити вештине научне комуникације и повећати своје самопоуздање. Припремом анкета и вођењем радионица, прошириће своја знања и повећати интересовања за коровске биљке из свог окружења као лековите и побудити подстицај за даљи истраживачки рад. Извођење пројектних активности, начин промовисања и презентовања резултата добијених истраживањем промовисаће науку применљиву у свакодневном животу.

-
Календар објава
јул 2024.
ПУСЧПСН
« јун  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Категорије
Архива