Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ОШ "Петар Враголић"

Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија

СЕКЦИЈЕ У НАШОЈ ШКОЛИ

Школске секције су вид ваннаставних активности у основним и средњим школама намењене заинтересованим ученицима. Ученици на секцијама развијају склоности ка дисциплинама које се често не изучавају у основној школи или продубљују знања из познатих предмета.

Предност ове форме образовања лежи у неформалној атмосфери и дружењу, где деца немају притисак оцењивања и наметнуте дисциплине. Такође, секцију обично похађа мањи број ђака него што их има у одељењу на редовном часу, па наставник може квалитетније да им се посвети.

Слободне активности су од великог значаја јер се њима доприноси социјализацији потреба и мотива деце, свестраном и слободном васпитању ученика.

У секцијама ученици и професори мотивишу једни друге како би кроз овај облик рада остварили многе заједничке идеје.

У нашој школи тренутно постоје следеће секције:

у нижим разредима - Математичка секција , Секција ја и други, Оригами секција, Ликовна секција, Музичка секција, Спортска секција и Креативне рукотворине

у вишим разредима -  Саобраћајна секција, Биолошка секција, Музичка секција, Ликовна секција, Спортске секције, Библиотечка секција и Новинарска секција.


МАТЕМАТИЧКА СЕКЦИЈА

На челу ове секције налазе се две учитељице Даринка Петровић и Вера Пантић. Секција окупља чланове од првог до четвртог разреда и има 32 члана. Теме секције су: Игре математике, Математика свуда око нас, Друштвене игре код нас и у свету, Игре у корелацији са математиком и турнири. Нема такмичења, али се организују турнири поводом Дечје недеље у игрању домина, шаха и игре“ Не љути се човече“.

 

Циљ секције је да се развије унутрашња мотивација код ученика о учењу, подстиче их на самосталан рад, рад у пару и рад у мешовитим групама, развијање компаративних односа о уважавању свих ученика.


ОРИГАМИ СЕКЦИЈА

Ова секција постоји тек две године. Руководилац је Зорица Младеновић. Окупља ученике од првог до четвртог разреда. Чланови на секцији праве креације од папира. Да би направили једну фигуру не треба им много времена, један школски час. Интересантно је да се оригами састоји само из савијања папира у боји. Ништа не лепе нити користе маказе. Инспиришу их модели са интернета, а и ученици самостално смишљају оригиналне фигуре. Ова секција има за циљ да развије код деце креативност и прецизност.

 


МУЗИЧКА СЕКЦИЈА

Музичка секција има 24 члана. Почела је са радом пре две године. За њу је задужена учитељица Биљана Торбица. Секција се најчешће одржава на бини, понекад у учионици. Увежбавају нумере које се деци свиђају и увек учествују на приредбама.


СПОРТСКА СЕКЦИЈА

Учитељ Милорад Протић руководи фудбалском секцијом која окупља само дечаке. Због великог броја деце направљене су две групе. Једне недеље долази први и други разред, а друге недеље трећи и четврти. Учитељ са члановима ради елементе фудбала. Припрема их за турнире и за Дане спорта.


КРЕАТИВНЕ РУКОТВОРИНЕ

Јелица Вукосављевић и Надежда Васић су на челу ове секције. Кроз израду различитих предмета оне уводе децу у свет креативности и уче их да предмете из свог окружења могу преобликовати и употребљавати у добре сврхе. Секција је основана ове године. Велика заинтересованост постоји код деце. Деца исказују своју слободу, себе. Нема ограничења да нешто мора да се уради.

Користећи различите материјале( темпере, акрилне боје, салвете, колаж папир, хамере, текстил) ученици су уз помоћ учитељица направили шешире, маске, костиме за дечју представу, чинијице и, кажу, направиће још много тога.

 

Циљеви секције: подстицање међусобног зближавања код деце, развијање стваралаштва, спретности, слободног стварања и друштвености код деце.


ЛИКОВНА СЕКЦИЈА

Ову секцију похађа 16 ученика од првог до трећег разреда. Заједно са учитељицом Јасмином Ненадовић прате сва културна дешавања у школи и учествују у њима. На почетку другог полугодишта почели су да се припремају за пролеће и израђују корпице. Користе искључиво природне, рециклиране материјале. Циљ секције је у томе да покаже колико је важно очување природних ресурса и рециклирање. Од лепих тема издвајају годишња доба, играчке, употребне предмете. 


СЕКЦИЈА ЈА И ДРУГИ

Ова секција је млада. Почела је са радом ове школске године. Има 13 чланова. На секцији разговарају о ненасилној комуникацији, избегавању насиља кроз игру, причу, цртање. Свако може да похађа секцију. После секције ученици постају мирнији и имају више разумевања за своје другове.

 

 

 

 Радојка Самарџић, Драгица Арсеновић


МУЗИЧКА СЕКЦИЈА

Ова секција је популарна у школи. Ученици воле да певају. На школским приредбама хор је незаобилазан. Да би заинтересовани ученик постао део секције мора гајити љубав према музици и мора имати осећај за ритам. Такође, мора имати најмање једну октаву у гласу. Техника и тајна певања је у дисању. Ученик мора научити дијафрагмално певање, свесно трошење ваздуха и уједначавање вокала.

 


ЛИКОВНА СЕКЦИЈА

Руководилац секције су наставнице ликовне културе Сања Тодоровић и Радмила Ђалић. Чланови ове секције се окупљају два пута седмично. Њен допринос школи је велики. Учествују на ликовним конкурсима. Инспиришу их плава, жута, црна боја… Ученицима се највише допада рад са спрејевима и вајање у глини и гипсу. Циљ секције је развијање свести о естетици руковања различитим материјалима и техникама и упознавање са традиционалним и савременим уметничким тенденцијама.


БИБЛИОТЕЧКА СЕКЦИЈА

На секцију долазе ученици четвртог и петог разреда. Упознати су са основним правилима библиотекарског посла, фондом, обрадом књига, издавањем књига и вођењем евиденције о томе. Они су лепо уредили библиотеку, правили су паное, уредили огласну таблу и направили презентацију „Библиотека кроз векове“. Често организују радионице. Значај библиотеке је велики, а библиотекарка се труди да преко занимљивости из света књига заинтересује децу за читање.

 

 

Љиљана Јаковљевић, библиотекар


СПОРТСКЕ СЕКЦИЈЕ

Кошаркашку секцију води Небојша Васић. Школска екипа броји 24 члана и то, 12 дечака, 12 девојчица. Екипа учествује на такмичењима и остварује запажене резултате.

На одбојкашку секцију једном недељно долази петнаест девојчица. Оне поправљају знање одбојкашке игре. Нема такмичења. За ову секцију задужен је Љубиша Алемпић.


БИОЛОШКА СЕКЦИЈА

Биолошка секција за 5. и 6. разред постоји годинама, а последњих година и еколошка секција за 8. разред.

Секција се базира на практичном раду ученика, и то: у петом разреду на раду са микроскопом као и на огледима везаним за функционисње биљака; у шестом разреду одвија се мањим делом у раду с микроскопом, а већим делом на упознавању паразита и отровних животиња и опасностима од њих као и превентиви. Веома је важно да се ученици упознају с факторима угрожавања животиња и потреби њиховог очувања. Живи фосили - посебан осврт је усмерен ка проширењу знања и шта су они- доказ у развоју света. У 8. разреду ученици су окренути ка активностима везаним за уређење школског парка, канала и чишћења града.

Секција се одржава седмично. Ученици су укључени у израду паноа који су намењени за примену у раду на часовима. Теме су им предочене па врше избор или може бити и по жељи ученика. У кабинету постоје хербаријуми који се сваке године допуњују.

Кабинет је у примени стицања знања ученика из биологије са циљем да им олакша усвајање знања.

Повремено ученици излазе у природу, сходно плану наставе. Биолошка секција спроводи се и кроз једнодневни излет ученика посетом заштићеног природног добра. Посетили су Тару и Засавицу, по два пута Царску бару, Зоолошки врт и Ботаничку башту. Обавезно се обезбеди водич који ради у том месту и ручак у хотелу. Циљ секције је да ученици прошире своја знања да се лепо осећају на часовима и да свако од њих да свој лични печат томе. На тај начин свако од њих даће свој допринос у очувању природе и имати позитивне емоције ка њој. Секцију води наставник биологије, Светлана Петровић.


САОБРАЋАЈНА СЕКЦИЈА

Саобраћајну секцију воде наставници техничког и информатичког образовања Милан Јанковић и Михаило Стевић. У оквиру саобраћајне секције ученици усвајају знања о основама саобраћајне културе и безбедног понашања у саобраћају, оспособљавају се за примену усвојених знања о значењу саобраћајних знакова и улози саобраћајног полицајца, оспособљавају се за упознавање свог положаја учесника у саобраћају као пешака и бициклисте, уочавају значај поштовања саобраћајних правила, оспособљавају се за вешто управљање бициклом на полигону спретности.

Садржаји које секција обухвата су: усвајање знања из области саобраћаја, посете експерата, израда паноа, прављење полигона спретности, решавање тестова из саобраћаја, учешће на такмичењима.

Саобраћајна секција почиње са радом 25. 2. 2015. године према плану и програму.

Школско такмичење биће одржано 31. марта, а општинско крајем априла.

Због великог интересовања ученика за саобраћајну секцију, рад ће бити организован у две групе јер школа располаже са малим бројем рачунара. Ученици доста добро познају саобраћајне прописе и правила безбедности саобраћаја.

Актуелно

Издвајамо

ОШ "Петар Враголић", Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија