Повратак на врх

foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

ОШ "Петар Враголић"

Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија

Општина Љубовија обухвата крај Азбуковицу и има површину од 356 километара квадратних. У складу са новим Законом о локалној самоуправи, општина је дефинисана као основна територијална јединица у којој се спроводи локална самоуправа. Према последњем попису општина Љубовија има око 17.000 становника, а 1961. године имала је 25.000 становника. Највеће место је Љубовија, са око 4000 становника, а постоји још 26 углавном мањих села од којих су највећа Црнча и Врхпоље.

Школство у Азбуковици има веома дугу традицију. Почетак организованог школства везује се за отварање прве школе, давне 1838. године. У самој варошици Љубовији, прва школа почела је са радом 1875. године. Матична основна школа "Петар Враголић" повезана је асфалтом са свим институцијама са којима сарађује.
До осталих пет осморазредних школа, које јој припадају, долази се уским асфалтираним путем од главних саобраћајница, а до њихових четвороразредних школа неасфалтираним, тзв. макадамским. Ученици су углавном пешаци и прелазе од 3 до 9 км.

Најудаљенија осмогодишња школа за ђаке, који је похађају, је 9 км у Горњој Трешњици (деца долазе пешке кроз кањон реке Трибуће и Горње Трешњице из села Горње Кошље). Пошто не постоји могућност да се направи пут којим би локалне власти олакшале долазак ове деце у школу и грађана до цркве, која се налази крај школе, користе се "козје" стазе. Издвојена одељења осмогодишњих школа у Врхпољу, Доњој Љубовиђи и Узовници користе воду из градске мреже, а у Доњој Оровици и у Горњој Трешњици воду из сопствених базена, које одржавају у сарадњи са Домом здравља у Љубовији.

Општина Љубовија спада у неразвијене општине. Већина становништва се бави пољопривредом, а индустрија је слабо развијена. Школа има добру сарадњу са родитељима ученика, локалном самоуправом, привредом, спортским клубовима, културним и здравственим установама, ЦЗСР-ом, дечијим вртићем, ЦК-ом. Ученици наше школе укључени су у рад КУД "Азбуковица", као и у подмладак два кошаркашка (женски и мушки) и два фудбалска клуба (Дрина и Лоњин), у женски фудбалски клуб, карате клуб, риболовачко друштво и клуб радио – аматера.

Актуелно

Издвајамо

ОШ "Петар Враголић", Јована Цвијића 1, 15320 Љубовија