Издвојено осморазредно одељење Горња Трешњица

Школа и њена околина

Школа је почела са радом 1836. године и сматра се једном од најстаријих основних школа у Србији. Осмогодишње одељење Горња Трешњица се налази у Трешњичкој равни, према којој гравитирају четири села: Дрлаче, Горње Кошље, Грчић и Горња Трешњица. Школа са црквом, продавницом и амбулантом представља центар ова четири планинска села.

Школски објекат у ком се одвија настава је стар око 100 година. 2006. године је постављена PVC столарија, како у њој, тако и у објекту који се налази у школском дворишту. У њему су импровизована фискултурна сала у приземљу, која се греје помоћу бубњаре, а на спрату је школски стан.

Настава физичког васпитања се изводи на спортском терену поред школског дворишта у зависности од временских прилика.

Школски објекат има 5 неадекватних учионица (подови су од дотрајалих дасака, плафони веома високи), канцеларију за пом. директора, наставничку канцеларију, оставу, 2 тоалета, чајну кухињицу. Дотрјали пољски WC – и су уклоњени. Грејање је на дрва помоћу адекватних пећи, које смо добили од донатора LDS Charities WE12SRV0011 Цркве Исуса Христа преко мисионара из Сијетла, САД. Они су донирали и фотокопир апарат, који је пренет у матичну школу, BIM пројектор, 5 ормана. Многи донатори, људи добре воље су овој школи излазили до сада у сусрет и оплемељивали њен ентеријер и наставу неопходним наставним средствима: директор ОШ „Гаврило Принцип“ из Земуна, Јордан Илић, Биолошки и Географски факултет из Београда, планинарска друштва и други.

Због лепоте природе, реке Трешњице, станишта белоглавог супа, мрестилишта пастрмке и близине два рибњака, све више постаје занимљива туристичка дестинација. Она је до данас, у односу на остала наша осмогодишња одељења, привлачила пажњу многих новинара који су долазили до ње, и ганути животом и радом ученика ове школе, правили репортаже. Те видео записе су имали прилику да виде људи широм света и на свој начин помогну наше ученике пешаке.

Од када је пре пар година уведен аутобуски превоз до Доње Оровице, ученици из Горњих Кошаља преусмерили су се ка тој школи. Ђаци пешаци који су се из Горњих Кошаља кањоном реке Трибуће и Трешњице у једном правцу прелазили и по девет километара, сада су прошлост.

Број ученика у овој осморазредној школи драстично је опао. Највећи разлог за то је одлазак деце у друге школе (Доња Оровица, Бачевци).

У школској 2019/2020. години, школа у Горњој Трешњици има укупно 5 ђака од првог до осмог разреда(по један ђак-први, други, пети, шести и осми разред).

Ова школа има једно четворогодишње издвојено одељење у Грчућу. Угашено је издвојено одељење у Лукића Брду.

Ова школа има једно четворогодишње издвојено одељење.

Издвојено четвороразредно одељење Грчић

Овo четвороразредно издвојенo одељењe  нема фиксни телефон.