Хитно и битно

„Ми не управљамо временом, већ нама у времену.“

Управљање временом је веома важна вештина. Она подразумева свест и знање о томе које су наше вредности и циљеви у животу и оптимално коришћење времена за њихово постизање. Вредности су оно што нам је у животу важно (породица, учење, посао, здравље, образовање..), а циљеви су оно што желимо да остваримо у неком временском периоду и увек су повезани са вредностима..

Узроци лошег управљања временом могу бити:

  1. карактеристике саме особе (перфекционизам, лењост, умор, немотивисаност..)
  2. недостатак вештина (неорганизованост, цурење времена..)

Да бисте боље управљали временом, добићете нека практична упутства:

  1. Увек планирајте, јер је планирање припрема за остваривање циљева. Најбоље је писмено планирати а на крају дана упоредити планирано и остварено. Оно што нисте урадили, пренесите у следећи дан. Запамтите: план се увек може променити, али само ако имамо план.
  2. Посматрајте (бележите) како проводите време. Ово можете урадити у току или на крају дана, за најмање једну седмицу. Очекујемо да вас „резултати“ непријатно изненаде.
  3. Одредите оно што је најважније – приоритете.

Све што радите, сви задаци деле се по хитности и важности (битности).

Схема за управљање временом је врло једноставна и практична алатка која свакоме може помоћи да одреди приоритете и ефикасно распореди време.

Хитне и битне активности треба обављати одмах, без одлагања.

Битне, али мање хитне активности можете одложити.

Хитне и небитне активности можете препустити и другима, да их ураде за вас, али их можете и одложити.

Активности које нису ни хитне ни битне можете и да не урадите, да им се одупрете (губљење времена на друштвеним мрежама и слично..).

Ако све ваше обавезе посматрате као једнако важне и хитне, то је јако лоше за вас, јер доводите себе у стање блокаде, стреса а касније и до такозваног  изгарања (burn out).

Оно што би било идеално је да се обавезе распореде у све четири групе (квадранта) и да се свим обавезама бавимо у истој мери.

Уколико се бавите само оним што није ни хитно ни битногубите време.

Уколико се бавите само хитним и битним – радићете под великим притиском.

Уколико се бавите само оним што је битно а није хитно, биће вам потребна велика дисциплина и самоконтрола да такве обавезе завршите на време и да не прерасту у гомилу нечега што је и хитно и битно.

Да вам се не би дешавало да „не знате где ударате“ од посла и обавеза, размислите добро:

Да ли је све хитно и битно?

Напомена:  Молимо децу и одрасле да на e-mail стручне службе (ljubovija.strucnasluzba@gmail.com) шаљете своје одговоре, шта је за вас у протеклој седмици било хитно и битно, а шта ни хитно ни битно.

Оловка пише срцем, а мобилни тастатуром.

Све вас поздрављају и воле
ваше Дивна,  Биљана и Биљана.

-
Календар објава
јун 2020.
ПУСЧПСН
« мај  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Категорије
Архива