КОНЦЕРТ УЧЕНИКА МУЗИЧКЕ ШКОЛЕ И ЈАВНИ ИСТОРИЈСКИ ЧАС

Други дан свечаности поводом годишњице проглашења Љубовије за варошицу у организацији ОШ „Петар Враголић“, СШ „Вук Караџић“  и ученике и професора Музичке школе одржан је концерт ученика и професора Музичке школе, а потом јавни историјски час доктора Милоша Ивановића, под називом Српски средњи век између мита и стварности.

Излагање доктора историјских наука пратио је хор ученика ОШ „Петар Враголић“ и СШ „Вук Караџић“, као и рецитације ученике стихова епске поезије.

Поука и закључак вечери, били су да је поред историје, као науке која се бави чињеницама, за идентитет народа важна и народна традиција и усмено предање, јер оно говори о менталитету и темпераменту народа.

Српски народ је од самог насељавања балканских простора живео у више држава.

Ипак, национална свест и жеља за повезивањем и обновом државности била је присутна од пада под османску власт до избијања Српске револуције, почетком 19. века, када је народна поезија добила коначан облик.

Доктор историјских наука, Милош Ивановић акценат је ставио на период средњег века, као на златни период српске историје, али и период за који су везане многе легенде, митови и заблуде…

Основна школа „Петар Враголић“ и вечерас наставља активности везане за прославу годишњице дана општине.

У ходнику сале биоскопа од 18 часова биће постављени мозаици, које је са студентима радио редовни професор Факултета ликовних уметности, Мирослав Лазовић.

Позивамо све заинтересоване да присуствују изложби.

-
Календар објава
јун 2024.
ПУСЧПСН
« мај  
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Категорије
Архива