„Неће гром у коприве“

Основнa школа „Петар Враголић“ из Љубовије, као партнерскa институцијa, у сарадњи са Академија струковних студија Шабац, Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије, носилац пројекта, учествоваће у реализацији пројекта, под називом „Неће гром у коприве“ (Пријава 1182-2021 – категорија – 2). Академија струковних студија Шабац, Одсек за медицинске и пословно-технолошке студије, на Јавном позиву Центра за промоцију науке добила је финансијску подршку за реализацију пројекта, а у циљу унапређења научноистраживачког рада, промоције и популаризације науке и технике у 2021. години. Пројекат ће се реализовати у периоду од 01.09.2021. до 01.09.2022.

Пројектни тим чине испред Одсека за медицинске и пословно-технолошке студије: др Мирјана Антонијевић-Николић (професор струковних студија), мр Косана Поповић (предавач) и Бојана Милутиновић (сарадник у настави), а пројектни тим испред Основне школе „Петар Враголић“ из Љубовије чине: Слађана Ђурић (професор хемије), Светлана Петровић (наставник биологије) и Марија Јањић (професор биологије).

У реализацију пројекта биће укључене одабране групе ученика узраста од V до VIII разреда. Наставници из пројектног тима ће кроз радионице едуковати ученике о значају лековитог биља и правилном сакупљању биља на терену, са посебним акцентом на коприву (семе и лист), као биљку богату гвожђем које је битно у превенцији и лечељу анемије. Након радионица ученици ће прикупити биљни материјала на терену (семе у октобру месецу, а лист у марту и априлу), сушити и на прописани начин, упаковати и обележити добијене узорке. У добијеним узорцима студенти Академије струковних студија Шабац, смер фармација, ће одредити садржај гвожђа и обрадити добијене резултате.

Циљ овог пројекта је да се укључиваљем старијих основаца и студента повећа интересовање за биљке које нас окружују, и да сазнања до којих се дође у току пројекта буду подстицај за њихов даљи истраживачки рад. Целокупан рада у току пројекта и представљање добијених резултата промовисаће науку применљиву у свакодневном животу. Реализацијом пројекта с једне стране, кроз креативна предавања и радионице на терену, а са друге стране анализирањем прикупљених узорака у лабораторији, тумачењем и презентовањем добијених резултата, учесници пројекта ће, свако у својој сфери, развити експерименталне вештине и самосталност. Дугорочни циљ пројекта је повећање интересовања младих људи из руралних подручја на даље образовање и усавршавање.

-
Календар објава
септембар 2023.
ПУСЧПСН
« авг  
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Категорије
Архива