Обележавање годишњице битке на Мачковом камену

Дана 23. 09. 2023. године ученици наши школе су са својим наставницима присуствовали обележавању 109. годишњице од битке на Мачковом камену.

Мачков камен је топографски чвор (врх) на планини Јагодња у западној Србији, где су вођене тешке борбе између 1. српске и 6. аустроугарске армије у току Првог светског рата, у периоду од 19. до 22. септембра 1914. О жестини тих борби најречитије говоре обострани губици. На Мачковом камену и околним положајима погинуло је чак 115 српских официра док је њих 176 рањено, међу којима и сам принц и бивши престолонаследник Ђорђе Карађорђевић. Срби су имали 800 погинулих и 5700 војника избачених из строја, а с друге стране Аустроугари су имали 1200 погинулих док тачан број њихових рањеника није познат.

„ВОЈНИЦИ, МИ СМО ОВДЕ ДОШЛИ ДА ГИНЕМО ЗА ОТАЏБИНУ. КОМАНДИРИ ИСПРЕД СВОЈИХ ВОДОВА И ЧЕТА, КОМАНДАНТИ ИСПРЕД СВОЈИХ БАТАЉОНА, А ЈА ЋУ ИСПРЕД СВИХ. ЗА МНОМ! У ЈУРИШ! ЗА СЛОБОДУ И ОТАЏБИНУ!“ Ово су речи Душана Пурића команданта Четвртог пешадијског пука „Стеван Немања” пред улазак његовог пука у битку . Потпуковник Душан Пурић погинуо је током јуриша на Мачковом камену.

Битка на Мачковом камену, нажалост, и дан данас остаје је у сенци великих победа на Церу и Колубари, иако је готово једнако значајна као и ове две, јер није дозволила непријатељу да за три дана, по плану врховног команданта Аустроугарске војске на Балкану Оскара фон  Поћорека овлада Јагодњом и Соколским планинама, већ тек након тринаест дана тешке борбе када је непријатељ био тотално изморен и спречен да даље напредује истом брзином и жаром као с почетка ове друге инвазије на Србију.

Српски народ и војска, на челу са њеним врховним командантом краљем Александром Карађорђевићем, нису дозволили да кости српских ратника и мученика са Дрине остану разбацане на стратишту, широм дринског фронта. Народ, Црква и краљ су се одужили сенама својих очева достојним споменицима – цркви спомен – костурници у Крупњу и капели која чува мошти наших ратника на Мачковом Камену.

Дан је био јако леп те су ученици и наставници могли да осим јако поучног и занимљивог историјског часа уживају у природним лепотама Јагодње, те су после самог обележавања годишњице посетили видиковац „Перуника“ у непосредној близини спомен-костурнице те спомен-цркву на Мачковом камену саграђену 2014. године посвећену деспоту Стефану Лазаревићу.

-
Календар објава
јул 2024.
ПУСЧПСН
« јун  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Категорије
Архива