ЗАВРШНИЦА ТАКМИЧЕЊА „СТРАДАЊА СРБА У XX ВЕКУ“

Завршно такмичење у оквиру пројекта „Немањићи“, у организацији истоименог удружења, односно полуфинале и финале, одржано је у Бања Луци од 16. до 19. маја 2023. год. у хотелу Видовић. Наша екипа је као једна од 10 најбоље рангираних екипа ушла у полуфинале, од укупно скоро 300 колико их је пријављено на почетку. Нисмо успели да освојимо једно од прва три места јер је концепт замишљен као квиз па је овај пут више одлучивала срећа него знање тако да су све екипе до самог краја биле уједначене. Много важније је да смо као екипа из најмањег места достојно представили нашу школу, нашу општину и нашу земљу. Екипа „У магновењу“ је побрала све симпатије како учесника тако и сниматеља и жирија, као најпозитивнија и најдружељубивија екипа. Навијали су у финалу за своје цимере из Модриче који су и однели победу и показали колегијалност на највишем нивоу.

Акценат самог такмичења јесте на окупљању деце из Србије, Републике Српске и дијаспоре и на неговању националног идентитета, традиције и културе сећања. Дивно смо се провели, дружили, дали изјаве за телевизију РТРС и агенцију СРНА, обишли знаменитости града и упознали квалитетне људе из Будимпеште, Шведске, Вуковара, Бањалуке, Београда, Бијељине, Билеће, Модриче…

Екипу су чинили ученици: Иван Лазић, Иван Игњатовић и Огњен Ранковић
Ментор екипе: професор историје Марија Јанковић

Такмичење је отворио јеромонах Виталије Милошевић из манастира Студеница, главни технички организатор. Организација самог такмичења је била савршена а како сама тема обухвата страдања Срба у 20. веку, ученици су имали прилику да у склопу програма имају један духовни дан и обиђу најстрашнија стратишта у околини. Посетили смо:

  • Спомен-подручје Доњу Градину, осми подлогор логора Јасеновац
  • Цркву Светог апостола Марка у Драксенићу где нас је дочекао дивни свештеник Саша. Овде је 14. јануара 1942. године у покољу који су починиле усташе  побијено 360 људи, махом жена и деце. Већина жртава побијена је у некадашњој цркви у овом месту.. Данас се ту налази гроб мозгова и крви, јединствен споменик такве врсте у свету
  • Женски манастир Моштаницу, један од највећих манастира у Републици Српској

Последњи дан имали смо пријем у градској скупштини где су учеснике поздравили председник скупштине Бања Луке, Љубо Нинковић и директор републичког педагошког завода Републике Српске др Предраг Дамјановић.

Била нам је част да будемо део овог пројекта и надамо се новом виђењу и у 2024. години.

Професор историје
Марија Јанковић

-
Календар објава
април 2024.
ПУСЧПСН
« мар  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Категорије
Архива