ГОДИШЊИЦА НАТО АГРЕСИЈЕ

24.3.1999. – 24.3.2021.

Данас су ученици наше школе, са наставницима историје, обележили 22. годишњицу почетка НАТО бомбардовања на Савезну Републику Југославију, подсећајући се на жртве нашег народа које су страдале током тих немилих догађаја.

Тог 24. марта 1999. године у 19 часова и 45 минута огласиле су се прве сирене за опасност. Сада већ добро познат, заглушујући звук запарао је ваздух над Савезном Републиком Југославијом. Започела је операција  Савезничка сила. НАТО бомбардовање била је завршна фаза рата на Косову и Метохији и трајало је од 24. марта до 10. јуна 1999. године. Интервенција НАТО-а је извршена без одобрења Савета безбедности Уједињених нација због оптужби да српске снаге безбедности врше етничко чишћење косовских Албанаца. Непосредан повод за акцију била су наводни масакр албанских цивила у Рачку.

Док су НАТО авиони уништавали све пред собом, народ се крио у подрумима, спас и скровиште налазивши и у мањим селима, за које се сматрало да нису видљива на мапи  агресора. Те 1999. године 19 земаља Алијансе, обрушило се, најпре на касарне и противваздушну одбрану Војске Југославије, а затим и на читаву земљу. Разорена је инфраструктура, привреда, школе, болнице, споменици културе, медијскa кућa РТС… У памћењу су и призори сломљених новосадских мостова, спрженог воза у Грделичкој клисури, уништеног ваљевског “Крушика”, чачанске “Слободе”, нишке пијаце, на којој је, у седмом месецу трудноће, убијена Љиљана Спасић, студент завршне године медицине. Од градова, највише су страдали Алексинац, Сурдулица, Куршумлија… Под рушевинама су остале читаве породице.

Дана 17. априла 1999. године око 21 сат, добро познат звук сирена надвио се над Београдом. У кући породице Ракић, надомак батајничког аеродрома, мала Милица спремала се за спавање. Не слутећи ништа, мајка ју је ставила на ношу и отишла на тренутак  у собу да својој ћеркици припреми кревет за спавање. У истом часу, небом над Батајницом, у својој убилачкој намери, крстарили су авиони. Један од њих, испустио је бомбу, чији гелери ломе стакло од купатила у коме је седела Милица. Уместо да попије топло млеко и загрљена с плишаним медом утоне у најлепши сан, трогодишња Милица лежала је мртва на поду купатила. Она, која није знала да је рат у току, нити знала шта бомбардовање значи, страдала је на најнеправеднији начин. Трогодишња девојчица, постала је вечити симбол страдања невиних жртава у бомбардовању Југославије.

Напади су суспендовани 10. јуна, након потписивања војно-техничког споразума о повлачењу југословенске војске и полиције са Косова и Метохије. Истог дана у Савету безбедности је усвојена Резолуција 1244 по којој СР Југославија задржава суверенитет над Косовом и Метохијом, али оно се ставља под међународну заштиту  Унмика (мисије УН) и Кфора (мировне мисије НАТО-а).

-
Календар објава
април 2021.
ПУСЧПСН
« мар  
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Категорије
Архива