Обавештење о активностима школе

Поштоване колеге, ученици и родитељи, 

Од тренутка када је проглашено ванредно стање, 17. марта 2020, настава се одвија на даљину.

Образовни садржаји се емитују на РТС каналу 2 и 3 радним данима, почев од 8. 00 часова. Поред емитованих садржаја наставници су у свом раду користили:  образовне платформе,  Е-учионицу, звучне записе, презентације, штампани материјал, mail, смс  и viber групе.

Колектив ОШ “Петар Враголић” Љубовија , координисан у раду од стране директора школе, активно је пратио упутства и препоруке Министарства просвете, науке и технолошког развоја, као и препоруке ШУ и поступао у складу са њима. 

Од 6.маја 2020. године укинуто је ванредно стање у нашој држави, али због превентивних мера настава за ученике и даље се реализује на даљину. Настава на РТС 2 и 3 емитоваће се до краја маја, а о осталим задужењима ученика и наставника биће те накнадно обавештени путем школског сајта.

Од понедељка, 01.06.2020. године до уторка, 16.06.2020. године, школа организује посебне часове наставе на којима ће се ученицима пружати могућност да покажу бољи ниво постигнућа из одређене наставне области/теме у оквиру одговарајућег предмета, програма и активности. О намери да похађају посебне часове наставе ученици су дужни да претходно обавесте одељенског старешину. Посебни часови наставе организују се на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запослених, у складу са препорукама надлежних органа и институција, у школском простору.

Наставна година за ученике осмог разреда завршава се у петак 05.06.2020. године.

Ученици осмог разреда пробни завршни испит полажу у уторак, 02.06.2020. године, решавањем теста из математике у просторијама школе по групама које ће бити накнадно објављене.

Тест из српског/матерњег језика и комбиновани тест моћи ће да решавају код куће, као још један вид припреме за завршни испит, школа ће организовати преузимање ових тестова у понедељак 01.06.2020. године. Попуњене тестове ученици су дужни да предају одељенским старешинама 02.06.2020. године. Наставници  одговарајућих предмета на часовима припремне наставе даће ученицима повратну информацију у вези сапредметним тестовима.

Од среде, 03.06.2020. године до понедељка, 15.06.2020. године, школа организује припрему за полагање завршног испита (припремна настава), у складу са исказаним потребама ученика, у трајању од десет дана, у складу са законом. Распоред припремне наставе биће накнадно објављен на сајту школе.

Ученици осмог разреда завршни испит полажу 17, 18. и 19.06.2020. године.

Начин, поступак и критеријум оцењивања успеха обавезних предмета, изборних програма и активности прописан је правилником о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању.

У претходном периоду МПНТР донело је Правилник о изменама Правилника о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању („Службени гласник „ 59/20).

Изменама и допунама Правилника о оцењивању ученика у основном образовању и васпитању дата је могућност да број оцена може бити мањи од четири због ванредне ситуације изазване епидемијом. Обавезни предмети са недељним фондом од четири часа недељно треба да имају најмање једну оцену добијену усменим испитивањем ученика. Обавезни предмети који имају мање од четири часа недељно, уколико није било елемената за утврђивање оцене, могу изузетно да утврде једну оцену усменим испитивањем ученика.  За усмено испитивање ученика потребно је користити неки од погодних веб-алата који су се у претходном периоду показали као погодни за овај тип часа.

Закључна оцена на крају године изводи се на сличан начин, као и када се настава реализовала на уобичајен начин. Потребно је проценити ниво остварености образовно-васпитних исхода, знања, вештина и ставова, самосталност и одговорност у раду као и рад током целе школске године. При извођењу закључне оцене потребно је узети у обзир све оцене, и оцене које су дате током наставе на даљину, као и оне које су евидентиране у остатку наставне године  (четири оцене током  првог полугодишта и најмање једна оцена на почетку другог полугодишта су саставни елементи за закључну сумативну оцену). Код свих метода оцењивања треба инсистирати на битним садржајима то јест на оним садржајима којима се обезбеђује остваривање исхода, програма и активности.

Закључна оцена мора бити јавна и образложена. У складу са тим уколико ученици сматрају да има елемената за већу закључну оцену, могу да усмено одговарају у школи у датим терминима. Посебни часови наставе организоваће се за групе мање од 10 ученика по учионици, на начин који осигурава безбедност и здравље ученика и запосленх, у складу са препорукама надлежних органа и институција, у школском  простору.

О свим активностима (распоред посебних часова наставе) везаним за завршни испит и закључивање оцена бићете благовремено обавештени путем школског сајта.

Још једном обавештавамо све запослене да ће мо у наредном периоду бити ангажовани на изради стратешких докумената, набавци материјала и опреме, чишћењу и текућем одржавању објеката.

Сваког радног дана школа ће бити отворена у периоду од 9°° до 12 °°, како би колеге могле благовремено  да изврше своја задужења. По утврђеном распореду у школи ће бити присутни радници управе школе, рачуноводства, СС и помоћни радници.

Захваљујемо се родитељима на сарадњи и пружању помоћи деци и наставницима у свим досадашњим активностима.

С` поштовањем!

Директор школe
Василије Ђукановић

-
Календар објава
јул 2024.
ПУСЧПСН
« јун  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Категорије
Архива